Diploma de „Colaborator al Securitatii”

Felicitari pentru Alexandra Gatej si Alex Mihai Stoenescu pentru diploma de colaborare cu Securitatea! Doi oameni pe care oricum ii admiram au crescut si mai mult in ochii mei!

Alexandra Gatej - asta e chipul "hidos" al Securitatii??? N-aveti inima...

Trebuie sa recunosc ca Securitatea stia sa isi aleaga oameni de valoare, astfel ca prestigioasa institutie mai marcheaza chiar si post-mortem o „bila alba” la imaginea publica atunci cand asemenea colaboratori sunt „deconspirati”.

Felicitari si pentru Unilever ca a ales sa mearga cu incredere pe mana oamenilor selectati de Securitate (ca mai toate firmele mari de fapt, care nu dau doi bani pe religia anti-securismului si „sacerdotii” ei). Pragmatism, dom`le! Ca doar nu o fi cineva atat de trepanat incat sa isi inchipuie ca Unilever nu stia cine este doamna Gatej, cand a angajat-o sefa pe Europa de Est… Stia Unilever, fiindca si Unilever e prieten cu „Securitatea” de la case mai mari.

In ritmul acesta, in maxim 10 ani de acum incolo, aceasta eticheta de „colaborator/ofiter al securitatii” se va transforma in certificat de buna purtare, care va atrage chiar voturi pentru un eventual candidat… O lipsa din CV-ul unui politician a colaborarii cu Securitatea va fi un serios dezavantaj, mai ceva ca lipsa limbii engleze la angajarea intr-o companie. Slava domnului insa ca 80-90% din oamenii competenti din politica romaneasca (indiferent de partid) au aceasta afiliere, deci nu vor avea probleme sa o puna pe tapet.

Mila mi-e de cei care nu au avut vreo colaborare cu Securitatea… Imi inchipui ca vor trebui sa se zbata, saracii, sa obtina de la CNSAS un certificat macar de o prizarita de colaborare de trei luni ca a Alexandrei Gatej.

Eu nu sustin desfiintarea CNSAS! De undeva, din zona gri-cacanie a economiei, poate oferi o paine de pus pe masa la copii unor largi categorii socio-profesionale care altfel vor ramane fara obiectul muncii cand Securitatea se va reabilita in ochii publicului (reabilitarea este un fapt dialectic).

Imi inchipui ca va aparea o bursa neagra a certificatelor de colaborator, dupa buzunarul fiecaruia: certificate de colaborator cu Securitatea Gold, Silver si Bronze. Sau Premium, Medium si Basic. De fapt nu se vor mai numi certificate, ci diplome. Ca atare, propun si schimbarea numelui CNSAS din Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in Consiliul National pentru Atestarea Colaboratorilor cu Securitatea, CNACS. Eu zic ca e o propunere de viitor. Pai nu ar fi nedrept sa privam oamenii de posibilitatea de a-si putea dovedi loialitatea fata de tara?

Vrea un personaj cu ambitii politice un certificat de colaborator al Securitatii tip „premium”, cu sute de note, situatii ca-n filme, misiuni in exterior, etc.? Spaga 50 mii euro!

Pentru un „premium”, actualii cercetatori de la CNSAS vor apreciati pe piata pentru bogata experienta in frunzarirea de note reale, astfel incat vor sti sa nascoceasca note cu situatii verosimile.

Apoi procesul de productie a unui CV de colaborator „premium” va trece pe mana actualilor deontologi cu condei (extrem de rari, totusi), pentru prelucrare stilistica, pentru a da patina limbajului specific.

Apoi, un tehnoredactor va  culege la calculator documentele cu fonturile specifice masinilor de scris din anii `80.

In final, ingalbenirea si „invechirea” documentului prin mijloace tehnice si fericitul proaspat „fost colaborator” va putea sa isi puna cu mandrie semnatura (sub pseudonim) pe unde trebuie. Iar CNSAS va putea emite fara probleme certificatul de colaborator.

Jurnaliste vor tremura de frig ore in sir in fata CNSAS asteptand rezultatul. Cand personajul va iesi din sediu, imbujorat ca o mireasa la altar, se vor napusti gurese cu microfoanele peste noul colaborator, iar acesta, strivind o lacrima in coltul ochilor, isi va anunta victoria: in sfarsit i-a fost probata sinceritatea si asiduitatea in colaborarea cu Securitatea. Probabil va dezvalui ca are informatii „pe surse” ca angajamentul la Securitate al rivalului sau in alegeri este contrazis de un document din arhivele CNSAS care il acuza de „nesinceritate in furnizarea de informatii”, fapt care ii va prabusi rivalului „nesincer” imaginea in ochii publicului si ai presei…

Va dati seama ca poate fi la fel ca acum, doar ca invers? Sau nu neaparat la fel. Poate mai rau… Ce e val, ca valul trece. Si orice val dureaza circa 25 de ani…

Trebuie sa multumim celor de la CNSAS pentru eforturile facute pentru reabilitarea Securitatii din epoca Ceausescu (care nicidecum nu poate fi confundata cu cea din epoca anilor `50). Nu sunt decat doua posibile motive pentru asemenea deconspirari:

1) ori deconspiratorii sunt oamenii Securitatii si sunt extrem de inteligenti, deci stiu sa impuna reabilitarea cu lovituri sofisticate si succesive de bila-manta-bila;

2) ori deconspiratorii vor sincer denigrarea Securitatii si sunt extrem de tembeli, cu o inteligenta situata undeva in zona misterioasei verigi de legatura dintre primate si homo habilis, astfel incat rezultatul le iese exact invers.

Ambele situatii mie mi se par convenabile. Ambele situatii pot fi adevarate simultan. Combinarea lor este la fel de convenabila.

Reclame

3 comentarii to “Diploma de „Colaborator al Securitatii””

  1. „In ritmul acesta, in maxim 10 ani de acum incolo, aceasta eticheta de “colaborator/ofiter al securitatii” se va transforma in certificat de buna purtare….Slava domnului insa ca 80-90% din oamenii competenti din politica romaneasca (indiferent de partid) au aceasta afiliere….”
    Pc-ul era cumva in ” fatal system error”, la scrierea textului?

  2. A securitatii CA POLITIE POLITICA – adica ceva altceva, mult mai putin laudativ. Si iata cum acest adaos „colaborator al Securitatii ca POLITIE POLITICA” scrie istoria fara diplome.
    E trist ca acesti „diplomati” nu au curajul sa recunosca singuri si de bunavoie RAUL FACUT – atunci cand l-au facut , mai ales inainte de 1964, dar si dupa – si practica aceasta politica a lasitatii cu staif.

  3. Fosti angazati ai securitati incepind cu-1964- si pina in 1990- romini trebuie sa cunoasca cu adevarat activitatea si abnegatia cu care au muncit pentru anihilarea si pedepsirea tradatorilor si hotilor. Faptele siactivitatile lor trebuie scrise si comentateasa cum sa desfasurat cu adevarat nu in interesul puterilor din est vest sau de peste oceane.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: