Șah-mat: strategie pentru o revolutie

Un documentar german despre Revolutia Romana din ’89, surprinzator de bine realizat, surprinzator de putin cunoscut pe la noi. Este de mirare ca mai nimeni nu scoate o vorba despre acest documentar, cand informatiile prezentate ar trebui sa fie o bomba de presa „nucleara”.

S-a vorbit mult despre implicarea sovietica in Revolutie, a devenit deja anecdotica situatia cu miile de „turisti” solizi, baieti tunsi scurt, cate patru la „legatura” in cate o masina Lada, toti croiti dupa acelasi calapod, care au invadat granita de rasarit, dornici sa viziteze frumusetile Timisoarei. Pana si copii de gradinita si babele la cimitir palavragesc despre asta. Nu mai e un secret, nu mai e o dezvaluire cutremuratoare.

Dar aproape nimeni nu vorbeste despre implicarea Vestului in Revolutie. Nu este corect politic. Doar ne invata „analistii” la televizor ca de la Vest nu ne poate veni decat corectitudine, deontologie, democratie, toleranta si drepturile omului. Numai etica (si „echitatie socialista” era sa zic, Doamne fereste!). De la Vest nu vine nicidecum spoliere la comanda politica, niciodata minciuni, cenzura si manipulare, niciodata coruptie (inter)guvernamentala. Desigur, de toate acestea e de vina doar „tara”, de care e la moda sa ne plangem permanent, toate astea sunt doar rodul mentalitatii noastre de popor tampit, care a compromis idealurile socialismului, alunecand de la idealismul curat cu care au vrut sa ne contamineze  niste visatori in anii `50 la cumplita dictatura ceausista, iar acum compromitem si idealurile democratiei, alunecand de la valorile inalte ale economiei de piata si statului de drept la o noua dictatura, la fel de odioasa, a Securitatii lui Ceausescu… Vai, in ce „tara” odioasa traim… Dar daca „tara” e defecta, planeta sigur merge struna? Sau macar noul „lagar” in care ne-am inrolat, e bine-sanatos? E democratic sa ne indoim si de „valorile europene”? Sau e democratic doar ca, insufletiti intr-un singur glas, sa multumim din inima maretei Uniuni?

Acest film probabil a fost ocultat in Romania tocmai fiindca pune niste intrebari naturale si catre Vest privind Revolutia din 1989, pe care ar trebui sa ni le punem si noi, in calitate de cetateni valizi, maturi si vaccinati ai acestei tari. Ia sa deschidem ochii mai bine si peste parleazul de la Vest, daca tot suntem in aceeasi curte:

Reclame

One Comment to “Șah-mat: strategie pentru o revolutie”

  1. Buna ziua,
    Realizez o cercetare sociologica care implica raspunsul blogerilor. Va rog sa imi raspundeti la chestionarul din link-ul de mai jos.
    Multumesc foarte mult !
    https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHBLWUc1eWM4TnYzdXhCUG82NVBCRnc6MQ&ifq

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: